De laatste jaren zien we een opmars in het gebruik van PUR dakisolatieplaten. Het heeft heel wat voordelen in vergelijking met andere materialen. PUR bestaat immers in plaatvorm en in schuimvorm. Als je schuim gebruikt dan kan je de kleinste kieren dichten. Maar platen hebben ook heel wat gebruiksgemakken. We overlopen alles in dit artikel.
PUR Isolatieplaten: Uitstekende isolatiewaarden en eenvoudig te plaatsen.
Vergelijk tot drie isolatiebedrijven in je eigen regio
en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
PUR = Polyurethaan
Laat me eerst even uitleggen wat PUR is. Want ik ga er vanuit dat velen dit niet weten. PUR staat voor Polyurethaan. Twee vloeibare componenten, polyol en isocyanaat, worden vermengd tot polyurethaan.
Tijdens de uitdroging ontstaat er een hard en duurzaam schuim dat vastgemaakt wordt aan een isolerend materiaal. Zo ontstaan PUR dakisolatieplaten, die je ook kan gebruiken voor het isoleren van kelders, vloeren, spouwmuren, platte en hellende daken.
Voordelen van PUR Isolatieplaten
PUR Dakisolatieplaten hebben héél wat voordelen, om er maar enkele op te noemen:
- Pur dakisolatieplaten zullen niet krimpen of verzakken na enige tijd
- Daar het materiaal vochtwerend en luchtdicht is, heeft de natuur er geen invloed op
- Na plaatsing is de isolatie volledig uitgehard en kan je er al op lopen, het is zeer drukvast materiaal
- Er komen geen schadelijke stoffen vrij
- Tijdens het plaatsen heb je geen last van irritaties aan de huid of allergieën.
Zowel voor hellende als platte daken
PUR dakisolatieplaten kan je dus voor een hellend of een plat dak gebruiken. Bij een hellend dak kan je de platen rechtstreeks op de kepers plaatsen.
Er is dan wel voldoende ruimte nodig om deze te plaatsen. Meet eerst alles grondig op alvorens de dikte van de platen te kiezen. Dankzij de tand en groef kan je de platen ook makkelijk in mekaar zetten, op die manier ontstaan er geen kieren en langs daar gaat er geen warme lucht verloren.
Damp remmende coating
PUR isolatieplaten hebben ook een damp remmende laag. Er is dus geen dampscherm nodig, wat wel nodig is bij het gebruik van glaswol.
Bijkomend is het mogelijk om de naden af te plakken met isolerende tape. Zodat de kans op een koudebrug veel kleiner wordt. Heb je nog randen aan de zijkant van je zolder die je ook wil afsluiten? Dan kan je PUR schuimisolatie gebruiken. Dit spuit je in de opening en het schuim zet vanzelf open.
Overtollige stukken kan je met een mes afsnijden. Hierdoor sluit je ook hier de openingen en kan er langs daar geen warme lucht ontsnappen.
Je kan er ook voor opteren om twee lagen isolatieplaten geschrankt op mekaar aan te brengen. Op die manier verhoog je de isolatiewaarde van het dak, behaal je de juiste dakisolatie dikte en ontvang je een isolatie premie. Tevens zie je meteen een positief effect op je energiefactuur.
Laten we even dieper ingaan op de dakisolatie dikte voor PUR isolatieplaten.
Dikte van de PUR dakisolatieplaten
De dikte van de plaat zal bepalen hoeveel warmte de PUR platen kunnen tegenhouden. Je moet rekening houden met een gemiddelde afmeting tussen de 8 en 12 centimeter. Als je overweeg om 12 te nemen dan heb je naar isolatiewaarde toe, hetzelfde als 18 centimeter glaswol. Je hebt dus minder ruimte nodig om even goed te isoleren.
Op die manier is het interessant om een tweede laag aan te brengen. Zo verhoog je de isolatiewaarde nog eens extra.
Als je een plat dak wenst te isoleren dan kan je altijd best met twee geschrankte lagen werken. Eventueel met platen van elk 8 centimeter dikte. Zo heb je een totaal van 16 centimeter PUR platen. Wat je kan vergelijken met 24 centimeter glaswol.
Ontvang meteen een offerte van 3 erkende isolatiebedrijven in je eigen regio.
Vraag een gratis offerte aan »
Prijs PUR dakisolatieplaten
Voor PUR dakisolatieplaten bedraagt de prijs ongeveer 20 à 25 euro per m².
Dit hangt vooral af van de dikte van de platen en de oppervlakte die je wenst te isoleren. Wil je met twee lagen werken, die je geschrankt aanbrengt, dan verhoogt de isolatiewaarde wel, maar de kosten zullen ook stijgen. Laat je de werken door een vakman uitvoeren dan kan je premies of subsidies krijgen. Ook als je de werken zelf zou doen, dan is dit nog mogelijk.
Heb je dus nood aan een materiaal dat makkelijk te verwerken is en waar je extra goed mee kan isoleren. Kies dan voor PUR dakisolatieplaten. Laat je het werk liever door iemand anders uitvoeren, dan kan je een vakman naar je woning laten komen. Hij bekijkt de situatie en kan je hier een passende offerte voor geven.
Vergelijk verschillende offertes
Eén vakman zal je al heel wat informatie kunnen geven en ook een offerte opmaken. Maar het best is om zoveel mogelijk offertes te vergelijken. Er zijn steeds enkele verschillen in aanpak en gebruik van materiaal. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken, dat doe je niet alleen op basis van prijs, maar ook hoe de vakman te werk gaat.
Laat dus niet na om je vragen te stellen en kritisch naar de antwoorden te luisteren. Een offerte moet een weerspiegeling zijn van de diensten die de vakman aanbiedt. Heb je twijfels, kies dan een andere die meer vertrouwen geeft.
Benieuwd naar een richtprijs voor dakisolatie? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende erkende isolatiebedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!