Iets waar veel mensen niet direct aan denken is om het dak ook tegen geluid te isoleren. Stel dat je een slaapkamer wil maken op de zolder, dan moet je thermische isolatie voorzien. Je wil het in de winter aangenaam warm hebben en in de zomer geen sauna temperaturen hebben. Maar ook naar geluid toe moet je de nodige isolatie voorzien. Denk maar aan voorbijrijdende auto’s, dierengeluiden, treinen en dergelijke meer kunnen ervoor zorgen dat je slaapt verstoord wordt. Dat kan je vermijden door degelijke geluidsisolatie te voorzien in je dak.
Kies voor de perfecte combinatie van thermische & akoestische isolatie (= geluidsisolatie)
Vergelijk tot drie isolatiebedrijven in je eigen regio
en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Hoe moet je dat aanpakken?
Een belangrijk punt om geluidsisolatie tegen te gaan is de massawet. Deze zegt namelijk dat je door het vergroten van de massa van de wanden, een goede geluidsisolatie kan bekomen.
Deze stelling is wel enkel geldig voor massieve wanden. Hoe zwaarder je een wand maakt, hoe minder trillingen erdoor kunnen komen. Een hellend dak heeft geen massieve wanden, dus moet je gebruik maken van akoestische isolatie met een zeer dichte massa.
Platte daken geluidisolatie
Heb je een plat dak, bijvoorbeeld van een veranda, dan is het ook aan te raden om deze te isoleren tegen geluid. Zorg ervoor dat de constructie een zo hoog mogelijke massa bevat. Dat kan met beton, maar ook met een groendak. Goed om akoestisch te isoleren, maar ook om het regenwater te verwerken.
Er zijn ook nog subsidies en premies te verkrijgen voor het laten plaatsen van groene daken. Het spreekt voor zich dat je hier met een groot gewicht te maken zal krijgen, zorg er dus voor dat de huidige structuur dit kan dragen.
Hellend dak geluidisolatie
Een hellend dak heeft veel baat met een massa-veer-massa principe. De eerste massa is het onderdak en de dakbedekking (pannen), daarna komt de dakisolatie als veer, en de tweede massa is dan de binnen afwerking.
Zorg dat de dakisolatie kruiselings over elkaar ligt en zorg dat de tweede massa een zwaar genoeg materiaal is. Het is belangrijk dat er geen openingen meer te vinden zijn en alles een stevig geheel vormt.
Ontvang meteen een offerte van 3 erkende isolatiebedrijven in je eigen regio.
Vraag een gratis offerte aan »
Geluidsisolatie in vloeren
Maar ook in vloeren (zoldervloeren of bij appartementen) wordt vaak geluidsisolatie geplaatst.
Bij appartementen bijvoorbeeld zodat je het geluid van voetstappen, schuivende stoelen, … van het appartement boven je niet hoort.
Of in woningen om het home cinema geluid of het instrument dat je bespeelt niet overal te laten weerklinken.
Of om het buitengeluid af te schermen (wanneer je van plan bent de zolder niet te gebruiken, anders isoleer je beter je dak).
Welke materialen als geluidsisolatie?
Er bestaan enkele interessante opties als je geluidsisolatie wil voorzien in een dak. De uiteindelijke kostprijs hangt natuurlijk af van het budget, de afmetingen van het dak en de uiteindelijke isolatiewaarden die je wil behalen.
- Glaswol geluidsisolatie
- Rotswol geluidsisolatie
- Cellulose geluidsisolatie
Geluidisolatie met glaswol
Glaswol kennen we allemaal en kan je ook als thermische isolatie gebruiken. Maar tevens is het ook bruikbaar voor akoestische isolatie. De massa van het materiaal zorgt ervoor dat geluid van buitenaf goed wordt opgevangen. De glasvezels zijn goed om geluidstrillingen tegen te houden en dus geluid te voorkomen.
Glaswol heeft als voordeel dat het vrij goedkoop is, makkelijk te verwerken bij plaatsing, licht van gewicht wat ook makkelijk te verwerken is. Er zijn tal van verschillende diktes te koop. Dus je kan kiezen hoe ver je wil gaan met de isolatie. Het is een sterk en duurzaam materiaal en is onbrandbaar.
Een enig minpunt is dat het irritaties kan opwekken aan de huid tijdens het plaatsen.
Rotswol als geluidisolatie
Nog zo een bekend materiaal dat tevens als geluidsisolatie kan dienen, is rotswol. Deze heeft ook uitstekende thermische waarden, maar ook daarnaast kan je het gebruiken als akoestische isolatie. Door de hoge densiteit kan je het gebruiken voor meerdere toepassingen.
Ook hier heb je een vrij lage prijs in aankoop, en krijg je er hoge isolatiewaarden voor in de plaats. Het materiaal is licht en dus makkelijk om te verwerken en te plaatsen. Je kan meerdere diktes kiezen, en rotswol is brandwerend.
Ook hier is het nadeel dat het irriterend kan zijn aan de huid bij het plaatsen ervan.
Cellulose geluidsisolatie
Nog een optie voor geluidsisolatie is cellulose of papiervlokken. Dit materiaal is meer en meer in trek om te gebruiken om daken te isoleren. Het scoort goed op thermisch vlak, maar ook om geluid te isoleren kan je het perfect gebruiken.
Cellulose bestaat uit fijne papiervlokken, gemaakt uit gerecycled oud papier. Papier is wel van nature brandgevoelig, dus het materiaal heeft een proces ondergaan zodat het toch brandveilig wordt. Vocht krijgt ook geen kans, samen met rotting of schimmels.
Ook als er vocht aanwezig is, zal het zijn isolerende werking behouden. Bij warme temperaturen werkt het zeer verkoelen. Enige minpunt is dat het een grote klus is om te plaatsen, aangezien het volledig gesloten geplaatst moet worden.
Benieuwd naar een richtprijs voor dakisolatie? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende erkende isolatiebedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!