De helft van de verbruikte energie in een woning gaat naar de verwarming. Die energie en warmte kan verdwijnen door ramen, vloer, deuren, maar ook door het dak. Daarom is het isoleren van het dak een zeer interessante keuze die je kan maken. Het heeft direct effect op de stookkosten en de factuur die daarop volgt. Hoe meer je isoleert, hoe lager de kosten zullen zijn die je uiteindelijk moet betalen aan energie. Een geldbesparing dus, maar ook goed voor het milieu, want de C02 uitstoot daalt. Maar hoe moet je een dak isoleren?
Hoe je dak isoleren en tot 30% energie besparen?
Werkwijze, voordelen & Prijs!
Vergelijk tot drie isolatiebedrijven in je eigen regio
en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Welke isolatie moet je gebruiken?
De vaakst gebruikte isolatiematerialen zijn minerale wol (glaswol of rotswol), maar ook isolatieplaten van kunststof. Daarnaast kan je ook opteren voor PUR Schuimisolatie of milieuvriendelijke dakisolatie. Alles heeft zijn voor en nadelen.
Maar kies vooral het materiaal dat zich het best dienst voor jouw situatie. Je moet de isolatie trouwens goed tegen de kepers kunnen aanbrengen.
Minerale wollen
Een dak isoleren kan met met minerale wollen. Dan heb je de keuze tussen glas en rotswol. Rotswol heeft een basis van vulkanisch gesteente, waar glaswol dan weer uit glas bestaat. Je kan minerale wollen ook goed gebruiken voor hellende daken te isoleren. De stroken moeten tussen de kepers bevestigd worden. Minerale wol is thermisch isolerend, onbrandbaar en ook geluidsabsorberend.
Isolatieplaten
Minerale wollen zijn soepeler om mee te werken dan kunststofplaten en worden daarvoor ook vaak gebruikt om een dak te isoleren. Maar de prijs is ongeveer gelijk. Al is er wel een betere isolatiewaarde te zien bij kunststofplaten (PUR, PIR). De platen moeten ook zo dik niet zijn dan wol. Ze bevatten ook een betere drukweerstand.
Er bestaan heel wat verschillende soorten kunststofplaten, maar de bekendste is eigenlijk ‘piepschuim’. Hier heb je wel een dikkere plaat voor nodig, omdat de isolatiewaarde niet zo hoog is in vergelijking met andere materialen.
Milieuvriendelijke dakisolatie
Milieuvriendelijke dakisolatie (bijvoorbeeld hennepwol) bevat geen schadelijke stoffen meer. Er werd tijdens het verwerken voldoende aandacht besteed aan het milieuvriendelijk aspect en de verwerking van het materiaal.
Spuitisolatie
Het dak isoleren kan ook met Spuitisolatie. Dit wordt aangebracht met een spray. Deze maakt schuim die overal op zolder kan aangebracht worden. De kleinste plekjes zijn goed te bereiken, maar ook inzetbaar voor grote oppervlaktes.
Dikte van de dakisolatie
De Belgische wetgeving zegt dat de isolatiedikte voor een dak minimum 10 tot 12 centimeter moet zijn. Wil je nog meer besparen, dan moet je aan een dikte denken van 18 tot 24 centimeter.
Zo zie je de energiefactuur dalen tot 30%, dat is al de moeite. Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger de besparing.
Het dak zelf isoleren
De manier van isoleren hangt af van het materiaal dat je gekozen hebt. Je krijgt meestal een handleiding van het materiaal bij aankoop. Op die manier kan je er zelf mee aan de slag. Maar geloof ons, een dak isoleren is geen kinderspel.
Je mag niet vergeten de kleinste spleten mee te isoleren, want een koudebrug als deze kan ervoor zorgen dat er heel wat warmte verloren gaat. Kies dus bij isolatierollen of platen dat je overlappingen hebt zodat de lagen goed op mekaar aansluiten. Ook bij spuiten van isolatie kan je maar beter teveel isoleren dan te weinig. Te veel isolatie kan geen kwaad, je hebt er steeds de voordelen van.
Wie een paar handige handen heeft kan zijn dak zelf isoleren. Heb je echter twee linkerhanden, dan laat je dit best doen. Dan kan je via deze website enkele offertes opvragen bij vakmannen uit de buurt. Dan heb je een idee van de prijs, materiaal en kan je vergelijken.
Ontvang meteen een offerte van 3 erkende isolatiebedrijven in je eigen regio.
Vraag een gratis offerte aan »
Offerte dakisolatie
Een dak isoleren is enkel voor de echte handige Harry’s. Heb je echter twee linkerhanden, dan neem je best een vakman onder de arm. Hij heeft de nodige ervaring en weet welk materiaal het best is om jouw dak te isoleren. Laat dus enkele bedrijven langskomen om je dak eens te bekijken. Informeer goed naar de werkwijze en materiaal dat ze gebruiken. Op die manier kan je verschillende offertes goed vergelijken. Vraag steeds naar de voorwaarden van betaling, duurtijd van de werken en wat ze doen bij eventuele problemen. Op die manier ben je van bij de start van alles op de hoogte en heb je geen lastige gesprekken achteraf mochten er problemen opduiken.
Laat je niet inpalmen door mooie praatjes, je zal het verschil merken bij een verkoper of de bedrijfsleider die bij je langskomt. Uiteindelijk moet het dak goed geïsoleerd zijn. Vraag eventueel naar referenties. Vorige projecten waar ze gewerkt hebben, daar kan je eens informeren hoe de samenwerking verlopen is. Dat kan je over de streep helpen om een keuze te maken.
Benieuwd naar een richtprijs voor dakisolatie? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende erkende isolatiebedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!