Een plat dak isoleren heeft een andere aanpak nodig dan een schuin dak isoleren. Welk isolatiemateriaal is geschikt voor het isoleren van een plat dak? Hoe ga je te werk en wat is de prijs?
Het plat dak langs buiten of binnen isoleren?
Wat is de beste werkwijze en hoeveel bedraagt de prijs?
Vergelijk tot drie isolatiebedrijven in je eigen regio
en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Hoe ga je te werk?
Een plat dak isoleren begint bij het bekijken van de bestaande of de toekomstige dakopbouw. Er zijn drie verschillende opties met elk hun voor- en nadelen. De keuze die je maakt zal afhangen van wat er al aanwezig is en welke ruimte je nog over hebt.
Een plat dak isoleren kan dus op drie manieren:
- Koud plat dak
- Warm plat dak
- Omgekeerd dak
Laten we even dieper ingaan op elk van deze…
1. Koud plat dak
Hierbij wordt de binnenzijde van een plat dak geïsoleerd, de draagconstructie wordt voorzien van een isolerende laag. Het dak zelf wordt niet opgewarmd door de warmte van je woning. Dus dit is vooral te gebruiken bij bestaande platte daken en een aanbouw die maar een beperkte hoogte hebben.
Een koud dak wordt wel afgeraden omdat er heel wat temperatuurschommelingen kunnen optreden. De dakafwerking kan dan uitzetten en krimpen en dat kan leiden tot scheurvorming. Je kan ook te maken krijgen met vocht die uit de kamer wordt geabsorbeerd waardoor de isolatiewaarden dalen. Het vocht kan ook de dakconstructie aantasten na verloop van tijd.
Als je toch wil isoleren volgens de manier van het koud-dak-principe dan moet je werken met een dampscherm.
Met welke materialen werk je het best voor een koud dak?
- Glaswol: dit is een minerale wol die je als doe-het-zelver kan plaatsen. Maar ook een vakman weet zijn weg hiermee. Je kan het materiaal tussen de spanten van het plat dak plaatsen.
- Rotswol: net zoals glaswol kan je rotswol tussen de spanten aanbrengen. Rotswol is een ecologisch alternatief dat gewonnen wordt uit gesteende. Ook te gebruiken om akoestisch te isoleren, wat zijn voordelen heeft naar geluiden die van buitenaf komen.
- Isolatieplaat: deze platen kunnen goed isoleren ook al hebben ze maar een geringe dikte. Toch halen ze hoge isolatiewaarden. Je kan ze lijmen op het plat dak, maar ook vijzen is een mogelijkheid.
2. Warm plat dak
Deze isolatiemethode zal de draagconstructie dus wel isoleren, in tegenstelling tot een koud plat dak. Je kan de isolatie langs de buitenzijde aanbrengen, zodat alle materialen van de constructie ook in de isolatieschil zitten. Bovenop de isolatie moet er een afdekking voorzien worden of een waterwerende laag met epdm, rubber of roofing.
Deze manier van werken is aan te raden omdat de dakconstructie minder kan uitzetten of krimpen en zo ontstaan er geen barsten of scheuren. Je krijgt met de constructie ook een warmtebuffer. Overdag zal de constructie warmte opslaan en ’s avonds de warmte terug afgeven.
- XPS-platen: deze harde polystyreenplaten zijn afkomstig uit restproducten van aardolie. Door de gesloten celstructuur zijn ze bijzonder drukvast. Handig is dat de platen met tand en groef verbinding in mekaar kunnen gezet worden.
- PIR-platen: de opvolger van de PUR-platen die slechte brand technische eigenschappen hebben. Deze platen zijn ook bedekt met een dampdichte laag zodat je enkel nog de naden moet afsluiten.
3. Omgekeerd plat dak
Hier gaan we nog een stapje verder dan het gewone warm plat dak. De isolatie zal hier op de waterkerende laag gelegd worden, zodat ze ook beschermt zit in de isolatieschil. De isolatie zal nog beschermd worden door een ballastlaat van grind, hout of tegels.
Deze vorm van isolatie zie je vaak terug bij dakterrassen, balkons of platte daken waar op gelopen kan worden. De isolatie moet uiteraard drukvast zijn en weerbestendig. Je kan hier dan het best kiezen voor harde XPS platen.
Laten uitvoeren of zelf doen?
Een plat dak isoleren is niet zo eenvoudig. Een handig iemand zal wel raad weten, maar je krijgt toch te maken met zaken die je niet kent. Dan laat je beter een vakman uit de buurt komen.
Hij kan eerst de woning en de situatie bekijken en een voorstel doen naar materialen toe en werkwijze. Zo ben je zeker dat je het hoogst mogelijke rendement behaalt met je dakisolatie.
Vraag daarom zeker een offerte aan, zodat je weet wat de prijs is. Dan kan je nog steeds kiezen om het te laten uitvoeren. Je krijgt bovendien een dakisolatie premie van € 6/m2 wanneer je de werken door een vakman laat uitvoeren.
Ontvang meteen een offerte van 3 erkende isolatiebedrijven in je eigen regio.
Vraag een gratis offerte aan »
Offerte plat dak isoleren
Een offerte zal een duidelijk beeld geven van de de prijs voor het isoleren van een plat dak, maar ook van de werkwijze van de vakman. Ieder heeft zijn eigen methode en een voorkeur voor materialen. Vraag zeker na hoe dat bij elke vakman is en waarom je voor hem moet kiezen.
Maak niet enkel een keuze over de prijs van de werken, maar ook het gevoel dat je krijgt bij een eerste kennismaking. Vraag naar referenties waar je eens kan langsgaan om na te vragen hoe de samenwerking was of het resultaat van de werken te bekijken.
Vergelijk steeds meerdere bedrijven, want de prijs zegt niet alles dus. Op die manier kan je wat meer informatie vergaren en kan je ook vragen stellen bij een bezoek van een vakman. De ene zal je naar de mond praten, terwijl de andere een advies zal geven volgens zijn kennis. Dat is dag en nacht verschil en dat zal je merken aan de uitvoering van de werken.
Benieuwd naar een richtprijs voor dakisolatie? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende erkende isolatiebedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!